SÖZLÜK ÖZGÜRLÜKTÜR

SÖZLÜK ÖZGÜRLÜKTÜR

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KAPSAMINDA OKULUMUZ FAALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM ETMEKTEDİR.

PROJENİN AMACI: Dilimizin Zenginlikleri projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları lie öğrencilerin dilimizin zenginlliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yenien keşfedecektir.

06.03.2024 63

DİLİMİZİN ZENGİLİKLERİ PROJESİ OKUL FAALİYET RAPORU

Okul Adı             : Ceylanpınar Şehit Nurcan Karakaya Anadolu Lisesi
İli-İlçesi              : Şanlıurfa-Ceylanpınar
Faaliyet No         : 1
Faaliyet Adı         : Safahat  Okumaları
Faaliyet Yılı/Ayı    :
Faaliyetin Amaçları: Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında  aralık ayında yapılan çalışmalarda öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımaları ve kültür taşıyıcısı olan değerlerimizi benimsemeleri amaçlandı. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin Safahat kitabına ilgisi çekilerek ve onlara eski –yeni kelimeleri öğrenme fırsatı sunularak sözcük dağarcıklarının artması planlandı. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin projenin amaçlarını benimsediklerini ve projeden yararlandıklarını gösterdi.


Faaliyette Yapılan Etkinlik Adımları:

1.    Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında  öncelikli olarak 27 Kasım Pazartesi günü okul yürütme komisyonu kuruldu. 
             Komisyon üyeleri olarak Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri seçildi.


2.    Dilimizin Zenginlikleri Projesi hakkında görüşülmek üzere 27 Kasım Pazartesi  günü toplantı yapılarak proje hakkında bilgilendirme yapıldı.

3.    Dilimizin Zenginlikleri Projesi Kapsamında 4 Aralık Pazartesi günü bütün sınıflarda kazanım ve kademelere uygun olarak Safahat Sözlüğü tanıtılarak ve Safahat kitabından şiirler seçilerek öğrencilere farkındalık oluşturuldu

4.    Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrencilere Afiş çalışması ve cümle kurma çalışması yaptırıldı

Safahat Sözlüğünden seçilen üç kelime ile cümle kurma çalışması yapıldı
 

5. Seçilen en iyi Afiş ve en iyi Cümle oluşturma İlçe Milli Eğitime gönderildi.

6.yapılan çalışmalar ve seçilen afiş ve cümleler arşivlendi               

 

 

Faaliyetin Sonuçları: Yapılan Safahat Okumaları, afiş hazırlama, cümle oluşturma etkinliği ile öğrencilerin eski-yeni kelimelere ilgileri kazandırıldı. Cümle oluşturma çalışması ile de kendilerini ifade etmelerine olanak verildi.

 

     Ahmet SEVİNÇ                                                           Uzm. Öğrt. Mustafa YOLCU

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni                                             OKUL MÜDÜRÜ





Ocak Ayı Faaliyetleri:

Dîvânu Lugâti't-Türk İncelemesi: Ocak ayı içerisinde, proje kapsamında öğrencilerle birlikte Dîvânu Lugâti't-Türk eserinin PDF dosyası sınıf ortamında incelendi. Öğrencilerin eser hakkındaki ilk izlenimleri ve düşünceleri paylaşılarak eleştiri ortamı oluşturuldu.

Anlamını Bul Etkinliği: Edebiyat öğretmenleri tarafından sınıflarda "Anlamını Bul Etkinliği" akıllı tahta aracılığıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler, eserin içeriğini anlama ve yorumlama yeteneklerini geliştirmeye teşvik edildi.

Hatırlatmaca Etkinliği: Tüm sınıflarda "Hatırlatmaca Etkinliği" çerçevesinde belirlenen kelimelerle başka kelimeleri çağrıştırmayı hedefleyen bulmaca çözme çalışmaları yapıldı.

Hikâye Yazma Çalışması: Dîvânu Lugâti't-Türk eserinden alınan anahtar kelimelerle öğrencilere hikâye yazma çalışması yapıldı, böylece öğrenciler dil zenginliğini kendi ifadeleriyle kullanma yeteneklerini geliştirdiler.

Deneme Yazma ve Yarışmaya Katılım: Öğrenciler, ilgili konu çerçevesinde deneme yazmaya teşvik edilerek il geneli düzenlenen yarışmaya katılmaları için teşvik edildi.

Genel Değerlendirme: Ocak ayında gerçekleştirilen Dilimizin Zenginlikleri Projesi faaliyetleri, öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıma ve kültür değerlerimizi benimseme konusundaki hedeflere uygun bir şekilde ilerledi. Öğrencilerin ilgilerini çekecek etkinliklere odaklanarak, projeden elde edilen sonuçlar öğrencilerin projeden etkili bir şekilde yararlandığını ve amaçları benimsediğini göstermektedir.





DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ ŞEHİT NURCAN KARAKAYA ANADOLU LİSESİ ŞUBAT AYI RAPORU

Projenin Hedefleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi'nin temel hedefleri şunlardır:

Öğrencilerimizin Türkçe dilinin zenginliklerini keşfetmelerini ve kelime hazinelerini geliştirmelerini sağlamak,

Öğrencilerimizin yazma alışkanlıklarını geliştirmelerini desteklemek ve etkili iletişim kurmalarına yardımcı olmak,

Öğrencilerimizin okuma ve yazma yeteneklerinin geliştirilmek,

Öğrencilerimizin Türkçe ’ye olan ilgi ve sevgisini arttırmak,

Projenin Şubat Ayında Yapılan Uygulamaları

Şubat ayında Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında okulumuzda aşağıdaki uygulamalar gerçekleştirildi:

Tüm sınıflarda Anlat Bakalım etkinliği gerçekleştirildi.

Tüm sınıflarda Drama ile Atasözü/Deyim Anlatma etkinliği yapıldı.

Tüm sınıflarda Deyimler konulu Tabu oyunu oynandı.

 Atasözü /Deyim Resimleme ve Maket Yapma Etkinliği yaptırılarak sergi için ürün seçimi yapıldı.

Seçilen eserlerden  Atasözleri ve Deyimler   sergisi açıldı.

Okuma Saatleri: Öğrencilerin Türkçe ve Seçmeli Okuma Becerileri dersinin bir saatinde önceden oluşturulan kitap listesine göre kitap okumaları sağlanmıştır.

Yazma Etkinlikleri: Öğrencilere hikâye, şiir, deneme ve masal gibi farklı türlerde yazma çalışmaları yaptırılmıştır.

Etkinlik Sunumları: Öğrenciler, proje kapsamındaki çalışmalarını sergide sunmuşlardır.

Projenin Değerlendirilmesi

Şubat ayında yapılan etkinliklerin genel olarak olumlu bir şekilde gerçekleştiği görüldü. Öğrencilerin etkinliklerde anlatıcı, yarışmacı gibi farklı rollerde aktif olarak görev alması projeye olan ilgiyi arttırmıştır.  Atasözleri ve deyimlerin dilimizdeki önemi fark edilmiş olup günlük hayatta daha çok kullanımı konusunda öğrenciler teşvik edilmiştir.

Sonuç

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, Türkçe dilinin zenginliklerini keşfetme ve dil yeteneklerini geliştirme için önemli bir adımdır. Proje önümüzdeki aylarda yıllık plana uygun olarak devam edecektir.

İLETİŞİM

Adres:
YENİŞEHİR MAH. SEYFULLAH HACI MÜTFÜOĞLU CAD. ŞEHIT NURCAN KARAKAYA ANADOLU LISESI BLOK NO: 9 CEYLANPINAR / ŞANLIURFA


Telefon
(414) 471 3200


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın